Faszerowana cukinia ryżem Karoon

Faszerowana cukinia ryżem basmati Karoon - przepis

Składniki:
1 cukinia
1/4 szklanki ryżu basmati karoon
1/2 szklanka wody
1/2 cebuli
1 łyżka koperku
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 pieczarka
10 ml oliwy
sól, pieprz
20 g masła
10 g kiełków rzodkiewki
1 liść sałaty lodowej
2 rzodkiewki
5 ml oleju z pestek dyni

ryż karoon

Przygotowanie:

Ryż ugotuj wedle wskazówek na woreczku.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajmy drobno posiekany czosnek.
W misce łączymy ryż basmati karoon z cebulą, czosnkiem, koperkiem, pieczarką tymiankiem i doprawiamy do smaku.

Cukinie przekrajamy na pół i łyżką wydrążamy środek z pestkami. W tak przygotowane miejsce wkładam farsz. Cukinie układam w blasze, dodaję margarynę, przykrywam folią i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Cukinie podaję na ciepło posypaną koperkiem, obok sałata lodowa z rzodkiewką, kiełkami i olejem z pestką dyni