Właściwości

Wartości odżywcze i właściwości - ryż basmati Karoon

Zanim kupicie jakikolwiek produkt zapewne zazwyczaj czytacie etykiety i sprawdzacie wszystkie składniki, wartości odżywcze, konserwanty oraz właściwości na jakie zwraca uwagę producent. 

3 lata temu podjęliśmy decyzję o przeprowadzeniu przekrojowych badań laboratoryjnych ryżu basmati Karoon. Było to kilka najważniejszych badań laboratoryjnych, które dokładnie sprawdziły i wykazały wszelkie właściwości oraz wartości odżywcze importowanego przez nas produktu.

Mamy przyjemność wam je zaprezentować. Poniżej znajdziecie wszelkie informacje na temat zawartości poszczególnych pierwiastków, wartości odżywczych oraz aminokwasów.

Badania dla nas przeprowadziła firma J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o., która zajmuje się specjalistycznymi badaniami nad różnymi produktami, w tym produktami roślinnymi. 

ryż basmati - badania laboratoryjne

Makroelementy

Ilość poszczególnych pierwiastków znajdujących się w ryżu basmati Karoon prezentuje się następująco:

Chrom – jednostka mg/kg – 0,1
Cynk – mg/100g – 0,67
Magnez – mg/100g – 21,4
Potas – mg/100g – 13,2
Selen – mg/kg – 0,068
Sód – mg/100g
Wapń – mg/100g
Żelazo – mg/100g

Badanie zostało wykonane metodą PB-223/ICP, wyd. II z dnia 12.01.2015 r.

Na zamieszczonych przez nas zdjęciach możecie przeczytać całość badania oraz sprawdzić wszystkie szczegóły. Jeśli jednak nie są one wystarczające dla was to zapraszamy do lektury dalszej części artykułu, w której publikujemy kolejne z przeprowadzonych badań. Wśród nich oczywiście te najważniejsze prezentujące wartości odżywcze jakie posiada ryż basmati Karoon oraz potwierdzające ilość poszczególnych aminokwasów w nim zawartych.

Wartości odżywcze ryżu basmati Karoon

Kolejne z przeprowadzonych badań potwierdziły następującą ilość wartości odżywczych zawartych przez długoziarnisty ryż Karoon.

Białko (N*6,25) – 8,7 grama na 100
Węglowodany – 77,6%
Tłuszcz – 1,0 %
Błonnik pokarmowy – 2,4 %
Cukry ogółem po inwersji – 0,3%
Suma nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) – 0,5 g na 100
Popiół całkowity – 0,49%
Wartość energetyczna – kcal/100g – 359
Wartość energetyczna – kJ/100g – 1523
Wilgotność – 9,81%
Sód – 0,018
NaCl (Nax 2,5) – 0,045

Tak jak w poprzednim przypadku na zamieszczonych zdjęciach znajdują się pełne wyniki badań przeprowadzone przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.. Zawierają one kompletne informacje na temat wartości odżywczych jakie posiada ryż basmati Karoon.

Aminokwasy

Bardzo dobre właściwości i wartości odżywcze ryży basmati Karoon, które opisaliśmy to nie wszystko. Przeprowadzone przez nas kolejne badania laboratoryjne potwierdziły także obecność licznych aminokwasów. Można powiedzieć, że ryż basmati Karoon bogaty jest w praktycznie wszystkie najważniejsze aminokwasy.

Zawartość prezentowana w procentach (%):
Kwas asparaginowy – 0,71
Kwas glutaminowy – 1,53
Seryna – 0,42
Glicyna – 0,4
Histydyna – 0,21
Arginina – 0,59
Treonina – 0,38
Alanina – 0,48
Prolina – 0,41
Tyrozyna – 0,18
Walina – 0,5
Metionina – 0,2
Cysteina – 0,13
Izoleucyna 0,31
Leucyna – 0,69
Fenyloalanina – 0,45
Lizyna – 0,31
Trypofan – 0,099 g w 100 gramach

Inne właściwości ryżu basmati

Przeprowadzone przez firmę J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. potwierdziły, że ryż Basmati Karoon nie zawiera glutenu, posiada bardzo znikome, prawie niewykrywalne ilości pestycydów. Nie zawiera on również żadnych bakterii czy pleśni. Nie wykryto również w ryżu basmati Karoon – GMO.