Zupa jarzynowa z ryżem basmati – przepis

Nowy przepis - zupa jarzynowa z ryżem basmati Karoon

Dzisiaj mamy dla was kolejny pomysł na to jak wykorzystać ryż basmati Karoon w waszej kuchni.
Tym coś lekkiego czyli zupa jarzynowa z ryżem basmati.
Do przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
1,2 litra drobiowego bulionu
Pierś z kurczaka
1 paczka warzywnej (marchew, brokuł i kalfior) mieszanki
4 do 5 łyżek ryżu basmati Karoon
2 łyżki posiekanego koperku albo natki pietruszki
1 batat
4 łyżki jogurtu naturalnego
Oliwa z oliwek
Potrzebne będą oczywiście także przyprawy:
Standardowo sól i pieprz
1 liść laurowy i 1 ząbek czosnku
1-2 ziarna ziela angielskiego

przepis na zupę z ryżem basmati

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę. Następnie oprószamy ją delikatnie solą, podsmażamy na oliwie z oliwek i na chwilę odstawiamy.
Batat również trzeba pokroić kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Bulion drobiowy zagotowujemy wraz z zielem angielskim oraz listkiem laurowym, a później dodajemy namoczony ryż basmati karoon, wrzucamy mieszankę warzywną – gotujemy około 7 – 8 minut. Po upłynięciu tego czasu dodaj podsmażone kawałki kurczaka, czosnek, posiekany koperek lub natkę pietruszki i odcedzone kawałki batata.
Całość zabielamy jogurtem naturalnym, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy około 2-3 min.
W ten sposób otrzymacie przepyszną zupę z naszym ulubionym ryżem basmati. Życzymy smacznego!