Ryż basmati – 10 ciekawych faktów

10 mało znanych faktów o ryżu basmati

Na wstępie chcielibyśmy przypomnieć, że odmiana długoziarnistego, aromatycznego ryżu, który pochodzi z subkontynentu indyjskiego, nazywana jest „ryżem basmati”. „Basmati” pochodzi od sanskryckiego słowa basamati”, które oznacza „pachnący”. Uważa się, że był uprawiany na subkontynencie indyjskim od wieków i jest ważną częścią różnych kuchni świata. Jest szeroko stosowany w kuchni Azji Środkowej, Perskiej, Arabskiej i innych kuchniach Bliskiego Wschodu. 

Indie odpowiadają za ponad 70% światowej produkcji ryżu basmati. W latach 2018-2019 eksportowały na 65% zagranicznego rynku, a Pakistan stanowił pozostałą część.

Oto 10 interesujących i mniej znanych faktów na temat ryżu basmati

1. Ryż Basmati zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat mieszance 100 różnych związków, takich jak węglowodory, alkohole, aldehydy i estry. Główną rolę w tworzeniu aromatu pełni 2-acetylo-1-pirolina.

2. Ryż basmati może być uprawiany tylko w północnych stanach Indii: Pendżab (także Pakistan), Delhi, Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand oraz części zachodniego Uttar Pradesh i J&K.

3. Ryż basmati po ugotowaniu zwiększa swoją objętość dwukrotnie, nie zwiększając znacznie swojej kaloryczności.

4. Ryż basmati ma wysoką wartość odżywczą, ponieważ jest bogaty m.in. w witaminę B i składniki przeciwutleniające. Zawiera magnez, który wspomaga funkcje układu nerwowego, a także selen, który wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed kontuzjami oraz różnymi chorobami i zarazkami.

5. Nowe badanie wykazało, że ryż basmati zapobiega tworzeniu się szkodliwych warstw tłuszczu wokół tętnic i zapobiega odkładaniu się w nich cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyń.

6. Według Diabetes Association of Canada ryż basmati ma niższy indeks glikemiczny niż jakikolwiek inny ryż. Niski indeks glikemiczny jest niezbędny dla osób z cukrzycą. Duża ilość błonnika, węglowodanów skrobiowych, amylazy i białka w ryżu basmati sprawia, że ma on niski indeks glikemiczny. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, co oznacza mniejszą odpowiedź insulinową w trakcie posiłku.


7. W Stanach Zjednoczonych uprawia się obecnie kilka odmian Basmati, takich jak „Texmati” i „Kasmati”, a ich popularność rośnie. Ich smak jest bardzo dobry, ale nie do końca pasuje do prawdziwego pakistańskiego czy indyjskiego basmati.


8. We wrześniu 1997 r. amerykańskiej firmie RiceTec przyznano patent na „linie i ziarna ryżu basmati”. Spowodowało to kryzys dyplomatyczny między Indiami a Stanami Zjednoczonymi. Jednak w wyniku decyzji rewizji Urzędu Patentów i Znaków Towarowych w Stanach Zjednoczonych firma RiceTec utraciła lub wycofała większość roszczeń patentowych, w tym, co najważniejsze, prawo do nazwania swoich produktów ryżowych „basmati”.


9. W porównaniu z jakimkolwiek innym brązowym ryżem, brązowy ryż basmati zawiera prawie 20% więcej błonnika. Największą zaletą błonnika jest jego zdolność do zapobiegania tworzeniu się komórek rakowych. Naukowcy odkryli, że spożycie błonnika zapobiega wielu formom raka, zwłaszcza rakowi okrężnicy. Co więcej, spożywanie pełnoziarnistego brązowego ryżu basmati jest skuteczne w zapobieganiu rakowi piersi, ponieważ błonnik pomaga organizmowi w eliminacji hormonów estrogenowych.


10. Najwcześniejsze wzmianki o ryżu basmati można znaleźć w tragicznym romansie pendżabskim „Heer Ranjha” (1766) Warisa Shaha.

Dodaj komentarz