Przepisy

Autorskie przepisy na ryż basmati Karoon

Poniżej znajdziecie nasze autorskie przepisy na ryż basmati Karoon w różnych wersjach. Przygotowane zostały przez naszą szefową kuchni Anię – wyśmienitą kucharkę z ponad 20 letnim doświadczeniem.

Na początek coś specjalnie dla wegetarian…

Przepis na paprykę nadziewaną ryżem Karoon

Koniecznie przygotujcie następujące składniki
150 gram – starty ser dojrzewający
200 gram ugotowanego ryżu basmati Karoon
Połowa żółtej papryczki chilli
4 do 6 pieczarek
Od 10 do 15 zielonych oliwek (bez pestek)
50 g liści szpinaku
1 pomarańcza
0,5 łyżki zmielonej kolendry, 1 łyżka papryki
1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka płatków chili.

Sos Jogurtowy – 300 ml jogurtu, 1 limonka oraz 2 gałązki kolendry i 2 mięty.

ryż basmati karoon - przepisy

Sposób przygotowania

Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 200°C.
Odetnij od papryk końcówki z ogonkiem (jeśli masz papryki podłużne — potnij je wzdłuż i usuń nasiona)
Wsyp do miseczki ugotowany ryż basmati Karoon oraz tarty ser, a także posiekane wcześniej liście szpinaku. Do pokrojonych na plastry pieczarek oraz drobno posiekanej papryczki chilli dodaj. Nad farszem zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy oraz dosyp przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj. Nafaszeruj papryki.

Na blachę połóż nadziewane papryki, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz papryki przez około 20 minut. W tym czasie przełóż jogurt do miski. Zetrzyj skórkę limonki i wyciśnij z niej sok do jogurtu. Zetrzyj również skórkę z drugiej połowy pomarańczy do jogurtu. Posiekaj listki mięty i kolendry na drobno i dodaj je do jogurtu. Mieszając, dosypuj pieprzu i soli wedle uznania. Po przełożeniu papryk na talerz polej je sosem jogurtowym.

Życzymy smacznego!

przepisy na ryż basmati

Lubicie Burrito? My uwielbiamy dlatego przygotowaliśmy dla was kolejny przepis na:

Przepis na burrito z ryżem basmati Karoon oraz kurczakiem

Przygotujcie następujące składniki :
100 gram ryżu basmati Karoon
0,5 jednej piersi kurczaka
1 mała puszka z kukurydzą
0,5 puszki pomidorów w zalewie
1 puszka z fasolą czerwoną, połowa papryki,
1 łyżeczka kuminu oraz 2 łyżki oliwy
łyżka świeżej lub suszonej posiekanej kolendry
1 nieduża papryczka jalapeno, 0,5 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
200 ml bulionu oraz odrobina pieprzu i soli dla poprawy smaku

Składniki do guacamole:

Jedna nieduża czerwona cebula
1 dojrzałe awokado
garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kurczaka w marynacie.
W moździerzu ucieramy przyprawy – kolendrę, paprykę oraz kumin i kolendrę. Oczywiście można także kupić już zmielone i wymieszać.
Później obtaczamy w zmielonych przyprawach naszą pierś z kurczaka z niewielką ilością oliwy.
Przyprawiamy solą oraz pieprem.

Jeśli pierś z kurczaka, którą masz jest gruba to przetnij ją na cieńsze plastry. Kurczaka smaż na patelni grillowej. Możesz smażyć także na zwykłej patelni jeśli nie posiadasz takiej grillowej. Po usmażeniu z każdej strony kroimy pierś z kurczaka na plastry.
Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę i wsypujemy ryż, smażymy przez parę chwil mieszając, tak aby się nie przypalił.
Dodajemy pomidory i przyprawy – mielony kumin i kolendrę.
Możemy także dodać suszoną lub świeżą kolendrę. Po około 5 minutach dodajemy 200 ml bulionu.

Nakrywamy pokrywką i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie cały bulion – czyli przez około 15 minut.
Po 10 minutach gotowania ryżu dodajemy kukurydzę i fasolę.
W tym samym czasie przygotowujemy nasze guacamole i kroimy paprykę w kostkę.

W momencie gdy kurczak będzie już usmażony, a ryż ugotowany zaczynamy składanie naszego burrito na tortilli.
Jeśli tortilla, którą macie jest twarda, można ją podgrzać na patelni przez ok. 10 sekund. Wówczas będzie się łatwiej zwijała. Na tortille dajemy ryż, następnie kurczaka, następnie guacamole i posypujemy papryką jalapeno.
Wszystko zwijamy. Zwinięte burrito kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i przypiekamy z obu stron. Jeśli chcecie poznać wartości odżywcze ryżu basmati to przeczytajcie pełny artykuł znajdujący się pod tym linkiem. 

A teraz coś znanego i powszechnie lubianego czyli…

Przepis na gołąbki z mięsem mielonym i ryżem basmati Karoon.

Składniki:
1 kapusta
300 gram ryżu basmati Karoon
1 kilogram mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 łyżki przecieru pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy i majeranek
1 łyżka mąki pszennej i tak samo 1 łyżka masła klarowanego oraz pieprz i sól.

gołąbki z ryżem basmati

W jaki sposób przygotować?

Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę włożyć do garnka, a następnie zalać lekko posoloną wodą lekko posoloną. Należy ją gotować, a co jakiś czas zdejmować liście z zewnątrz.
Aby łatwiej było zawijać gołąbki należy z każdego liścia ściąć zgrubienie.

Przygotowanie farszu do gołąbków.

Ryż basmati Karoon należy ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
Ugotowany ryż włożyć do miseczki oraz dodać mięso mielone.
Jedną cebulę należy pokroić w kosteczkę, a następnie podsmażyć na oleju by uzyskała złoty kolor. Wówczas można ją dodać do mięsa oraz doprawić pieprzem i solą. Później trzeba wszystko dokładnie wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.

Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki.
Następnie przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
Dusimy na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny na wolnym ogniu.

Do tego przygotowujemy sos. Kroimy drugą cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle. Zalewamy puszką pomidorów, a następnie dodajemy 1 szklankę wody i zagotowujemy. Dodajemy przecier pomidorowym i gotujemy. Zagęszczamy sos mąką, którą rozpuszczamy w niedużej ilości wody. Doprawiamy zarówno majerankiem, liściem laurowym jak i zielem angielskim i oczywiście solą oraz pieprzem. Pod koniec gotowania należy odlać 3/4 wody i wlać sos.
Gotujemy wszystko jeszcze 10-15 min. W ten oto sposób otrzymujemy przepyszne gołąbki z bardzo dobrym ryżem basmati Karoon.
Smacznego!

Przepis na pudding ryżowy Karoon

Składniki:

Ryż basmati Karoon ugotowany – 2 szklanki
mleko roślinne – 4 szklanki
wanilią 1 laska
cukier trzcinowy – 1/2 szklanki
skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana – 4 łyżki
cynamon – 1/2 łyżeczki
kardamon mielony – 1/3 łyżeczki
sok z cytryny – 2 łyżki

Przygotowanie:

Mleko, wanilię, cukier i przyprawy mieszamy dokładnie ze skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną.Do garnka wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy mieszankę z mleka i przypraw. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zacznie przypominać konsystencją budyniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minuty.

Po zdjęciu z ognia dodajemy 2 łyżki świeżego soku cytrynowego i dokładnie mieszamy.
Pudding wlewamy do schłodzonych naczynek.
Kiedy ostygnie, dekorujemy musem owocowym lub świeżymi owocami. U mnie była to marakuja, pomarańcz, owocowa tapioka.

Smacznego!

przepisy na ryż basmati karoon
przepisy na ryż basmati

Przepis na kawowo- czekoladowe praliny z ryżu basmati

Składniki :

100 g ryżu basmati karoon
1/2 laska wanilii
60 g daktyli
370 ml. mleka migdałowego
40 g karobu
1 łyżeczka kawy mielonej
60 g posiekanych orzechów włoskich

Ryż basmati Karoon gotujemy około 15 minut na mleku migdałowym z dodatkiem daktyli i wanilii. Gdy ryż wszystko wchłonie, wszystko blendujemy. Dodajemy do masy karob, kawę i posiekane orzechy. Wstawiamy miseczkę z masa do lodówki aby się schłodziła. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w tym co lubimy.
W wiórkach kokosowych, posiekanych lub zielonych orzechach karobie lub kakao.

Smacznego!

Przepis na uda z kaczki konfitowane z ryżem basmati Karoon

Składniki:

2 nogi z kaczki
1 główka czosnku
1-2 gałązki tymianku
2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
2 plastry imbiru
3 ziarnka ziela angielskiego
sól, pieprz
600ml gęsiego/kaczego smalcu lub 400ml smalcu który dostaniemy w sklepie
100 g ryżu basmati karoon

Przygotowanie:

Czosnek obieramy,drobno siekamy, mieszamy z solą, pieprzem i majerankiem.
Umyte i osuszone udka kacze,nacieramy bardzo dokładnie mieszanką, udka wkładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 24h do lodówki. Następnego dnia udka wkładamy do garnka lub kamionkowej foremki. Wypełnioną rozgrzanym lekko smalcem, ziołami tak aby przykryć nóżki. Ogień ustawiamy na najmniejszy palniku jaki możemy. Nogi dusimy 5 godzin. Małe udka będą dobre po 4 godzinach.

Następnie możemy podpiec w 180 stopniach przez około 8-10 minut. Jeszcze ciepłe, dopiero wyciągnięte z duszenia w tłuszczu. To zapewni pyszna chrupiącą skórkę. Serwujemy z ryżem basmati Karoon, który gotuje według instrukcji na woreczku. Dodatkowo u mnie był kawior sferyczny o smaku jabłka i malinowy tiul
Życzymy smacznego.

przepis - kaczka z ryżem basmati karoon
kaczka z ryżem basmati przepis