Ryż do ryżu niepodobny!

ryz-ziarono-rodzaje-ryzu

Czyli jaki ryż wybrać?

Ryż plasuje się dość wysoko na liście naszych ulubionych węglowodanów złożonych. Lubimy go za jego delikatny smak oraz uniwersalność. W końcu idealnie pasuje do słodkich deserów pikantnego curry, różnego rodzaju mięs czy sałatek. Natomiast coraz bardziej świadomy konsument stając przed półką w sklepie zadaje sobie pytanie jaki ryż wybrać? Który będzie najlepszy? Tym bardziej, że paleta dostępnych powszechnie odmian ulega zwieszeniu, a punkty handlowe oferują nam coraz bardziej wyszukane i egzotyczne gatunki tego zboża. A z ryżem jest jak z każdym innym produktem  spożywczym– im bardziej przetworzony tym zachowuje mniej cennych składników odżywczych.

Rodzaje ryżu

Ryż jest drugim, po pszenicy zbożem uprawiane na świecie. Wyróżniamy 25 jego gatunków i ponad 150 tysięcy odmian. Zajada się nim ponad 1/3 ludzkości. Gdy przywędrował do Europy od razu został uznany za rzadkie oraz cenne zboże. Do dnia dzisiejszego jest symbolem szczęścia i dostatku. A jego podział jest zadaniem trudnym, ale wykonalnym. My skupimy się głównie na kwestii smaku, wielkości oraz długości ziaren i oczywiście jego kolorze, bo w końcu występuje nie tylko w barwie białej.

Długość ma znaczenie

ryz-zboze-ziarno

Biorąc pod uwagę długość ziaren możemy wyróżnić trzy rodzaje ryżu:

krótkoziarnisty – okrągłe ziarna mające długość 5 mm. Ryż jest bardzo kleisty, dlatego wykorzystywany jest do sushi, risotto, czy paelii. Bardzo popularny w Azji.

średnioziarnisty – ziarna nieco dłuższe, około 6 mm.

długoziarnisty – ziarna tego ryżu są podłużne, mają ponad 7 mm długości. Ryż jest zdecydowanie bardziej sypki w porównaniu do krótkoziarnistego i zawiera o wiele mniej skrobi.

Kolor też jest istotny

ryz-zboze-rodzaje-ryzu

biały – najbardziej popularny. W Polsce znajdziemy go chyba w każdej kuchni. Ma bardzo delikatny smak,  krótko się go gotuje. Można go długo przechowywać. Natomiast w ramach technologicznego procesu polegającego na polerowaniu ziarna pozbawiane jest łupiny, otrębów oraz zarodka przez co traci wiele składników odżywczych.

brązowy – zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Jest obłuszczony, ale pokrywa go warstwa otrębów stanowiąca najbardziej wartościową część każdego zboża. Ma charakterystyczny orzechowy posmak. Jest doskonałym dodatkiem do mięs i farszów. Nie jest tak popularny jak ryż biały ponieważ wymaga dłuższego czasu gotowania i ma krótszy termin przydatności do spożycia ze względu na większą zawartość tłuszczów, które w kontakcie z powietrzem utleniają się i jełczeją.

czerwony – niełuskany, wyróżnia go czerwona barwa łupiny. Jest bogaty w składniki odżywcze, ma niski indeks glikemiczny. Przypisuje mu się właściwości antynowotworowe. Najbardziej znane odmiany tego zboża pochodzą z Tajlandii

czarny –uprawiany w Indonezji i Tajlandii. O łagodnym orzechowym smaku. Nazywany był „zakazanym ryżem” ponieważ początkowo w Chinach przeznaczony był tylko dla cesarza i nikomu innemu pod groźbą kary nie wolno było go spożywać. Czarny ryż ma wysoką wartość odżywczą. Zawiera dużo żelaza, a obecne w nim antocyjany  opóźniają procesy starzenia oraz hamują wzrost niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.

żółty – mało popularny w Polsce, a bardzo ceniony w krajach azjatyckich. Choć coraz więcej sklepów ze zdrową żywnością wprowadza go do swojej oferty. Jest dość kleisty i ma lekko słodkawy smak. Stosowany jest do produkcji napojów wyskokowych.

Z jakimi odmianami możemy się spotkać?

Jak wspomniałam wcześniej rodzajów ryżu jest dość sporo, a nie wszystkie są dostępne na sklepowych półkach. Dlatego podaję ich nazwy oraz krótkie opisy aby łatwiej było dokonać charakterystyki i szybko dokonać wyboru podczas codziennych zakupów.

parboiled – to ryż biały długoziarnisty. Szybko się gotuje i nie klei się. Ziarna, zanim trafią do sprzedaży, są poddawane parowaniu pod zwiększonym ciśnieniem. Dzięki temu cenne składniki znajdujące się w okrywie ziarna są wtłaczane do jego wnętrza.

basamti – ryż o długich, wysmukłych  ziarnach biały lub brązowy. Bogaty w składniki odżywcze. Ma lekko orzechowy zapach i smak. Sprawdzi się do sałatek, mięs czy ryb.  

jaśminowy – pochodzi z Tajlandii. Swoją nazwę zawdzięcza białej barwie.  Ma kwiatowy zapach i delikatny słodki posmak. Nie skleja się podczas gotowania. Idealnie sprawdzi się do deserów.

rarborio, carnaroli i loto –  uprawiany we Włoszech,  średnioziarnisty. Zboże ma okrągły kształt i zawiera sporo skrobi. Ryż tego typu jest kleisty, dlatego idealnie sprawdza się do risotto.

dziki ryż czyli owies wodny.  Uprawiany w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Ma dużo białka, potasu, fosforu, witamin z grupy B. Silny, orzechowy posmak, sprawia, że najczęściej spożywa się go jako dodatek do ryżu białego. Wymaga długiego gotowania. Zwykle ryż dziki można kupić w mieszankach z innymi odmianami.

perłowy, inaczej zwany ryżem do sushi, to białe niewielkie i owalne ziarna. Po ugotowaniu są kleiste.

Na co zwrócić uwagę wybierając ryż? Wybierając ryż przede wszystkim musimy mieć na uwadze co chcemy z niego przygotować. W końcu do deseru lepiej użyć odmiany o delikatnym, mało wyrazistym smaku lub nawet słodkim. Zabierając się za przygotowanie sushi warto sięgnąć po zboże kleiste, a w sałatce czy do sosu idealnie sprawdzi się ryż o dość sypkiej konsystencji. Zdecydowanie

Zdecydowanie lepiej też postawić na odmiany ciemnego ryżu, a nie białego ze względu na wyższą zawartość składników odżywczych. Warto też dokonując wyboru sięgnąć po produkt z ekologicznych upraw, gdyż tylko takie mają najlepszy smak i nie zawierają szkodliwych substancji.

ryz-brazowy-Karoon

 
 

Dodaj komentarz