Ryż zwykły czy ryż basmati?

Zwykły ryż czy ryż basmati

Co wybrać – ryż zwykły czy ryż basmati?

Ryż ryżowi nie równy a jego właściwości odżywcze są znane połowie świata.

A Ty co na ten temat wiesz?

Ryż jest rośliną pochodzącą z Azji. Zalicza się go do grupy roślin zbożowych, co czyni go drugim po pszenicy najczęściej uprawianym zbożem na świecie.
Czy wiesz, że największymi producentami są Chiny, Indie, Indonezja, Bangladesz, Tajlandia, Filipiny, Brazylia, Pakistan, Kambodża, Japonia, USA…..
Uprawę ryżu podsumuję powiedzeniem “ryż lubi mieć stopy w wodzie a głowę w słońcu” co oznacza, że pola ryżowe powinny być zalane woda i jednocześnie mieć dużo słońca.

ryż basmati a zwykły ryż

Kultura kulinarna a zdrowie

Przydatnym jest fakt, iż istnieje wiele odmian ryżu, które mogą mieć różne zastosowania. Ryż to zboże znane około 5 tysięcy lat. Najchętniej wybierane przez osoby dbające o linie, będące na diecie. Ryż dodaje energii i uwalnia od głodu.

Najczęściej wybierany jest i spożywany ryż biały. Ta odmiana jest bogata w węglowodany, które są głównym źródłem energii dla człowieka. Niestety ryż biały ze względu na stopień oczyszczanie ziarna jest ubogi w błonnik. Niską zawartością błonnika charakteryzuje się również ryż paraboliczny. Dlatego tak ważne jest jaki ryż jemy.

Wiem, że nie dyskutuje się o tym “co kto lubi” lub “co się komu podoba”

Dziś chcę Wam powiedzieć o ryżu basmati. Posiada on niesamowity smak, ale także z żywieniowego punktu widzenia jest bardzo dobrym składnikiem diety. Ryż basmati w postaci oczyszczonej posiada więcej wolniej rozkładającej się amylozy, przez co wolniej podnosi poziom cukru we krwi. Odmiana brązowego basmati może zmniejszyć posiłkową glikemie i ma dużo błonnika. Doskonale smakuje w wersji wytrawnej, na słodko lub ostro. Zawsze idealnie się ugotuje, jest zawsze sypki. Świetnie komponuje się z potrawami a wartości odżywcze pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.
Jest źródłem minerałów takich jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor. Cechuje się również znacznymi zasobami witamin z grupy B.

Zatem wybrać ryż basmati czy zwykły ryż biały?

100g nieugotowanego RYŻU BASMATI Karoon dostarcza następujących składników odżywczych i niektórych makroelementów:

  • 360 kcal

  • 8,7 g białka

  • 1 g tłuszczu

  • 77 g węglowodanów

  • 2,4 g błonnika

  • 0,67 mg cynku

  • 0,63 mg żelaza

  • 21,4 mg magnezu

  • 132 mg potasu

  • 28,2 mg wapnia

     

Ryż basmati jest dobrym źródłem beta-sitosterolu, stigmasterolu, kampesterolu i innych fitosteroli.

Wykazano, że te składniki odżywcze obniżają zły cholesterol o 8 do 15%, gdy są spożywane w dawkach od 1,5 do 3 gramów dziennie, zgodnie z artykułem badawczym opisanym w Clinical Nutrition. Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561403000608

Ryż basmati dostarcza również tokotrienoli i tokoferoli. Te przeciwutleniacze badano pod kątem ich zdolności do hamowania wzrostu guzów nowotworowych.

Nie należy lekceważyć zawartości kwasów tłuszczowych. Na przykład kwas oleinowy zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach, co może pomóc zmniejszyć ryzyko incydentów sercowych. Podobnie jak inne tłuszcze jednonienasycone, może poprawić skład ciała i zmniejszyć insulinooporność.

Jednak basmati zawiera znikome ilości kwasu oleinowego w porównaniu z oliwą z oliwek, olejem z awokado lub olejem migdałowym. Aby zachować zdrowe serce, mózg i zminimalizować powstawanie stanów zapalnych w organizmie rozważ dietę zasobną w dobre tłuszcze bogate w kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 w optymalnych proporcjach.

 

100g zwykłego RYŻU BIAŁEGO dostarcza następujących składników odżywczych oraz makroelementów:

  • 365 kcal

  • 6 g białka

  • 1 g tłuszczu

  • 79 g węglowodanów

  • 0,3 g błonnika

  • 0,5 mg cynku

  • 0,45 mg żelaza

  • 18 mg magnezu

  • 55,3 mg potasu

  • 28 mg wapnia

     

To ziarno jest stosunkowo bogate w witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminę, niacynę i kwas foliowy. Nasz organizm potrzebuje tych mikroelementów aby przekształcić żywność w energię. Witaminy z grupy B utrzymują również funkcję komórek i wspierają tworzenie czerwonych krwinek, hormonów i cholesterolu.

 

Obie te odmiany mają swoich zwolenników. Różnią się one ceną oraz wydajnością w gotowaniu. Wiele przemawia za długoziarnistym ryżem basmati. Jednak ten wybór należy do Ciebie. 

Dodaj komentarz